PREZIDENT: Farmári dostanú od štátu návratnú pomoc

07.08.2012 Bratislava

Bratislava 7. augusta (TASR) - Poľnohospodári, ktorých v tomto roku trápi výrazné sucho, dostanú od štátu návratnú pomoc. Zavádza to novela zákona z dielne rezortu pôdohospodárstva, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. Legislatíva bola pritom prijímaná v skrátenom režime a začne platiť už dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.

Zákon rieši poskytovanie podpory z Environmentálneho fondu (EF) na účely včasného predchádzania vzniku, zmiernenia vplyvu a odstraňovania následkov extrémnych poveternostných podmienok. Ide pritom nielen o extrémne sucho a nedostatok vlahy a zrážok, ale napríklad aj o časté opakované prívalové dažde, ktoré sú pre poľnohospodársku výrobu rovnako nebezpečné ako dlhotrvajúce sucho.

Pomoc poľnohospodárom cez návratné pôžičky sa nepáči bývalému ministrovi pôdohospodárstva Zsoltovi Simonovi (Most-Híd). "Ak im chceme pomôcť, dajme im peniaze, finančné prostriedky, ktoré nemusia vrátiť, a môžu zasiať úrodu na budúci rok," navrhol s tým, že z vlastného pôsobenia na ministerstve má skúsenosť s nedobytnosťou pôžičiek v sume takmer 50 miliónov eur, niektorých ešte z roku 2001.

Od šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomíra Jahnátka žiadal chlapské slovo, že všetky požičané peniaze sa vrátia. Minister však navrhovaný systém pôžičiek obhajoval. "My máme kombináciu nepriaznivých faktorov. V roku 2010 boli záplavy a v tomto roku suchá, pričom sa to dotklo takmer tých istých miest," dodal.
 

Vyberte región